Kost
Sydfrankrig
Var og Maritime Alper
Alperne
Sportshjertet
Harzen
Geartabel
Kadance
Kost
Odense
Pulsur
Effekt
Bjerge
Programmer

Energidrikke og kulhydrater

Ved aktiviteter på over 2 timer er det nødvendigt med indtagelse af kulhydrater for at kunne fortsætte med højt aktivitets niveau. Det skyldes at kroppens egne kulhydratdepoter rækker til 1½-2 timers aktivitet med en træningsintensitet på 70-75%, herefter går kroppen over til fedtforbrænding som ikke giver samme energi udbytte. Energien kan indtages enten som energidrikke med kulhydrat eller kulhydratrige produkter eller fødevarer i kombination med vand.  Energidrikke skal have en sukkerkoncentration på ca. 6%. Det er en god ide at nedsætte sukkerindholdet i sin almindelige kost, svarende til den mængde man indtager når man træner.

Ved længerevarende fysisk aktivitet er det også vigtigt at sikre sit væskeindtag. Væskebehovet afhænger af temperaturen, jo varmere jo større væskebehov, kan variere fra ½-2 liter i timen. Hvis man drikker efter sin tørstfornemmelse vil få behov dækket, det er dog vigtigt at man ikke når at blive dehydreret, da ens præstation ellers vil falde markant.

Proteiner

For motionisten der træner regelmæssigt er der ikke bevis for at der er behov for ekstra proteintilskud. En faktor som kan have betydning er imidlertid tidspunktet for proteinindtagelsen. Undersøgelser har således vist at en mindre proteinmængde som indtages lige umiddelbart efter et hårdt træningspas kan øge muskelstyrken og massen. Mængden man skal indtage er ca. 0,25 g/ kg legemsvægt, for en person på 80 kg vil det betyde 20 g, og det kan f.eks. indtages som kakaomælk, ½ liter indeholder 20 g protein.

Vitaminer og mineraler

Det er ikke påvist at behovet for vitaminer og mineraler er højere for idrætsudøvere end for fysisk inaktive personer

Andre kosttilskud

Kreatin

Undersøgelser har vist at det kan opretholde den muskulære kraft  og effektudvikling ved gentagne kortvarige, maksimale arbejdsperioder. Kan derfor være aktuelt ved anaerobe idrætsgrene med kortvarige højintensive momenter såsom styrketræning og sprint. Kontinuerligt aerobt arbejde som motionsløb og motionscykling vil derimod ikke gavnes ved kreatinin indtagelse

Koffein

Det er vist at koffein indtaget i umiddelbar forbindelse med fysisk aktivitet har en præstationsfremmende effekt. Det gælder aerob aktivitet på 75-90%, og ved mere intensivt arbejde med intervaller på 4-8 minutter.