GPSkort
Ruter

Ruteplanlægning

Det er muligt at planlægge en rute som man kan køre, navigere efter. Til dette skal man bruge et elektronisk kort og et program til at tegne ruten. Det bedste redigeringsprogram er MapSource, og det kan håndtere flere forskellige kort: det er også muligt at bruge programmer på internettet såsom GPSies, men jeg synes ikke de er helt så gode som MapSource.

1 Man kan lave sin egen rute helt fra bunden

2 Man kan bruge et spor man selv eller en anden tidligere har kørt, som udgangspunkt .

3 Sådan overføres ruter til din Garmin Edge

1

Når man har åbnet sit kort i MapSource klikker man på ruteværktøjet og tegner den rute man vil køre. Når man sætter en punkt bliver det automatisk forbundet med det foregående se fig 1. Det er muligt at sætte mange punkter men GE kan ikke navigere hvis man sætter mere end 100 punkter. Der skal indstilles til automatisk ruteplanlægning under indstillinger, se mere under kort

 

Man har bedst overblik når man har sat kortet til et højt zoom værdi f.eks. 5 km. Når man har lavet ruten er det dog nødvendigt at gennemgå den i en mere detaljeret forstørrelse på f.eks. 70 m, man vil ofte opdage at de punkter man har sat er placeret lidt ved siden af vejen f.eks kan der være en indkørsel til ejendom eller p-plads eller lign.

Her et eksempel hvor jeg skulle helt ned på 30 m for at kunne se fejlplaceringen og ændre punktet

Hvis man ikke ændrer disse vil GE opfatte er man kører forkert og kræve at man laver en u-vending. Man bruger markeringsværktøjet til at ændre et punkt, marker ruten i navnefeltet, klik på det punkt der skal flyttes og træk det ind til den placering det skal have.

 

 

 

2

Hvis man tidligere har kørt en tur og vil anvende den at navigere efter skal den laves om til en GPS-rute. Det er også muligt at bruge en rute en anden har kørt og lave den om til en GPS-rute man kan navigere efter. Det kan f.eks. være man skal på ferie i et område man ikke kender så godt: Der er flere steder på nettet man hente ruter de bedste er GPSies og Garmin Connect. Det er ikke sikkert at ruten starter præcis der hvor man selv skal opholde sig og man er så nødt til at ændre den. Når man henter ruten vil det også oftest hentes som et Track (spor) og det kan man ikke navigere efter, henter man turen som en gpx.-rute vil der komme så mange punkter med at GE ikke kan navigere efter den, så man er også nødt til at redigere den.

Det letteste er at hente filen som et track (spor) og åben den i Mapsource. herefter klikker man på fanebladet ruter og tegner oveni sporet med ruteværktøjet. Man starter ruten der hvor man planlægger at have sit udgangspunkt, det er en fordel hvis man ændrer farve på sporen og ruterne det gør det lettere at se. Man kan godt åbne flere spor på en gang og dermed kombinere sig frem til den rute man ønsker.

I eksemplet ses 3 spor jeg hentede på nettet, da vi skulle på Klubtur til Mosel, en blå en grøn og sort, som jeg brugte, da jeg lavede vores rute på 120km som her er markeret med Violet. Når man er færdig med sin rute sletter man sporene og har kun ruten tilbage, Husk at ændre navnet så du kan genkende den igen. Højreklik på ruten i dialogboksen og vælg egenskaber, fjern fluebenet i autonavn og skriv et nyt navn

 

 

3

Når man er færdig med rute kan man overføre sin rute på flere forskellige måder.

  1. Man kan klikke på knappen overfør til enhed  og ruten overføres til GE. Der kan kun ligge en rute ad gangen på GE med denne metode, hvis der allerede er en anden rute vil den blive slettet og erstattet af den nye. Man skal have et kort enten på sin Garmin eller sit micro-SD kort for at man kan se vejene og navigere efter disse ellers skriver der retnning i form af nord, syd osv.
  2. Man kan højreklikke på ruten i dialogboksen inden man overfører den markere "vælg kort omkring rute". Nu bliver både kort og rute overført når man klikker på . Så længe man ikke kører udenfor kortet er dette OK. Det tager lidt længere tid at åbne ruten når man skal ud t køre.
  3. Man kan gemme sin rute som en gpx. fil og herefter via stifinder på sin PC overføre den til den mappe på Garmin Edge som hedder GPX. Ved denne metode kan man have lige så mange ruter som man ønsker på Garmin. Det er en fordel at man ikke hele tiden skal have sin PC tændt, eller med hvis man f.eks er på cykelferie. Det kræver som under punkt 1 at man har et kort på sin Garmin. se fig.
  4. Har man en Garmin Edge 800 skal filerne placeres i mappen NewFiles. Afbryd herefter GE800 fra din PC og de vil automatisk blive konverteret til fit. filer som der kan navigeres efter.

 

Dette Websted blev sidst opdateret 11. oktober 2012